Zdalna Przychodnia » Baza wiedzy » Dieta i witaminy » Dieta bogata w błonnik
Co to jest błonnik?
Błonnik to substancja, którą można znaleźć w owocach, warzywach i ziarnach. Jest to węglowodan złożony. Błonnik jest włóknem roślinnym i nie ulega trawieniu oraz wchłanianiu przez organizm. Ta substancja jest ważna dla organizmu, ponieważ pomaga w procesach trawiennych i wypróżnianiu. Dlatego, dieta bogata w błonnik jest tak ważna.
Istnieją 2 rodzaje błonnika – błonnik rozpuszczalny w wodzie oraz błonnik nierozpuszczalny w wodzie. Błonnik rozpuszczalny w wodzie (śluzy roślinne, pektyny, gumy) możesz znaleźć w owocach, płatkach owsianych, warzywach i produktach ziarnistych. Błonnik nierozpuszczalny w wodzie, między innymi ligniny i celulozę, możesz przyjmować z pszenicy, żyta i innych zbóż.
Dieta bogata w błonnik – w jakich produktach znaleźć najwięcej błonnika?
Najwięcej błonnika możesz znaleźć w następujących produktach spożywczych:
- Warzywach,
- Owocach,
- Orzechach,
- Nasionach,
- Roślinach strączkowych,
- Produktach zbożowych.
W poniższej tabeli możesz sprawdzić ile błonnika w 100 gramach produktu, mają następujące produkty:
Produkt | zawartość błonnika/100g |
otręby pszenne | 42,4 |
fasola czerwona | 25 |
wiórki kokosowe | 21,1 |
fasola biała | 15,7 |
groch | 15 |
płatki żytnie | 11,6 |
suszone brzoskwinie | 10,3 |
płatki pszenne | 10,1 |
chleb żytni pełnoziarnisty | 9,1 |
ryż brązowy | 8,7 |
chleb żytni razowy | 8,4 |
chleb żytni razowy z soją i słonecznikiem | 8,4 |
sezam | 7,9 |
porzeczki | 7,7 |
chrupki kukurydziane | 7,6 |
chrzan | 7,3 |
chleb ze śliwką | 7 |
bułka grahamka | 6,7 |
maliny | 6,7 |
bułka tarta | 6,1 |
groszek zielony | 6 |
kasza gryczana | 5,9 |
bób | 5,8 |
kasza jęczmienna | 5,4 |
jeżyny | 5,3 |
seler | 4,9 |
pietruszka korzeń | 4,9 |
botwina | 4,4 |
czosnek | 4,1 |
fasolka szparagowa | 3,9 |
czarne jagody | 3,2 |
makaron dwujajeczny | 2,6 |
kasza manna | 2,5 |
brokuły | 2,5 |
ryż biały | 2,4 |
makaron bezjajeczny | 2,4 |
kalafior | 2,4 |
kapusta kiszona | 2,1 |
brzoskwinie | 1,9 |
mandarynki | 1,9 |
pomarańcze | 1,9 |
sok marchwiowo-pomarańczowy | 1,7 |
banany | 1,7 |
winogrona | 1,5 |
frytki ziemniaczane | 1,4 |
sok winogronowy | 0,1 |
sok pomarańczowy | 0,1 |
nektar z czarnych porzeczek | 0,1 |
Dlaczego dieta bogata w błonnik jest ważna dla mojego zdrowia?
Błonnik wspomaga pracę układu pokarmowego, w tym:
- Stymuluje wydzielanie śliny (która bierze udział w trawieniu pokarmu),
- Pobudza ruchy perystaltyczne jelit,
- Pomaga regulować pracę jelit,
- Sprawia, że wypróżniasz się regularnie i bez problemów,
- Pomaga w problemach związanych z biegunką, zatwardzeniem i hemoroidami,
- Daje poczucie sytości.
Jeżeli chodzi o zalecaną ilość błonnika, należy przyjmować około 35 gramów błonnika dziennie.
Jak dowiedzieć się czy ilość spożywanego błonnika jest wystarczająca?
Aby upewnić się, że spożywasz wystarczającą ilość błonnika, jedz dużo owoców, witamin i produktów ziarnistych, które zawierają błonnik. Również wiele rodzajów płatków śniadaniowych zawiera błonnik.
Jeżeli nie przyjmujesz odpowiednich ilości błonnika w diecie, możesz dodawać otręby pszenne do posiłków. Możesz również przyjmować suplementy diety zawierające błonnik. Jeżeli wybierzesz suplement diety, upewnij się, że dokładnie wiesz, jakie substancje zawiera suplement. Jeśli nie wahasz się jaki produkt wybrać, zgłoś się do lekarza, który pomoże Ci wybrać odpowiednie suplementy. Przeczytaj więcej na temat suplementów witaminowych.
Jakie są efekty uboczne przyjmowania błonnika?
Kiedy zaczynasz jeść więcej błonnika, możesz odczuwać wzdęcia, nadmiar wydalanych gazów lub skurcze. Warto zatem zwiększać ilość błonnika w diecie stopniowo. Niektóre osoby skarżą się na gorsze samopoczucie, kiedy zaczynają jeść więcej błonnika. Jeśli czujesz się gorzej, zmniejsz delikatnie ilość przyjmowanego błonnika i zwiększaj ją z czasem.
Autor:
Redakcja - ZdalnaPrzychodnia.pl
Baza wiedzy
- Aktualności (2)
- Baza wiedzy (460)
- Alergia (23)
- Antykoncepcja (51)
- Choroby autoimmunologiczne (17)
- Choroby kości, stawów i mięśni (51)
- Osteoporoza (8)
- Choroby krwi (29)
- Choroby naczyń (17)
- Choroby noworodków i wieku dziecięcego (48)
- Choroby przewodu pokarmowego (9)
- Choroby reumatyczne (18)
- Choroby skóry (2)
- Choroby układu nerwowego (23)
- Choroby układu oddechowego (48)
- Ciąża (81)
- Karmienie piersią (10)
- Niepłodność (5)
- Poród (33)
- Dieta i witaminy (15)
- Kobiece sprawy (123)
- Choroby narządów płciowych (17)
- Cykl miesiączkowy (6)
- Endometrioza (3)
- Mięśniaki macicy (3)
- Piersi (3)
- Leki (11)
- Nowotwory (48)
- Rak jajnika (4)
- Rak piersi (9)
- Rak szyjki macicy (4)
- Rak trzonu macicy (2)
- Recepta online (1)
- e-Recepta (1)
- Suplementy (10)
- Zaburzenia gospodarki węglowodanowej (3)
- Bez Kategorii (6)
- Poradnik (14)