fbpx
Menu
Brak produktów w koszyku.

Dieta cukrzycowa

Co to jest dieta cukrzycowa?

 

Cukrzyca to choroba, która charakteryzuje się podwyższonym poziomem glukozy (cukru) we krwi. Leczenie cukrzycy powinno być kompleksowe i powinno obejmować leczenie farmakologiczne, insulinoterapię oraz odpowiednią dietę. Wiele osób musi zmienić rodzaj oraz ilość spożywanego pożywienia, co jest pomocne w leczeniu choroby. Odpowiednio dobrana dieta cukrzycowa wpływa na stan zdrowia i tym samym, poprawia samopoczucie. Ważne jest, aby ludzie zmagający się z cukrzycą:

 

  • Utrzymywali poziom cukru we krwi na prawidłowym lub zbliżonym do prawidłowego poziomie,
  • Zapobiegali długotrwałym problemom, takim jak problemy z sercem lub nerkami, które mogą wystąpić u osób z cukrzycą.

 

Zmiana diety może również pomóc w leczeniu otyłości, wysokiego ciśnienia krwi i wysokiego poziomu cholesterolu. Te choroby mogą wpływać na cukrzyków i mogą prowadzić do kolejnych problemów zdrowotnych, takich jak zawały serca lub udary.

 

Kto może stwierdzić jak ma wyglądać plan diety cukrzycowej?

 

Warto pamiętać o utrzymywaniu zdrowej diety i aktywności fizycznej, niezależnie od wieku, aby prawidłowo funkcjonować i dobrze się czuć. Czasami warto zasięgnąć porad dietetyka, który może pomóc ułożyć odpowiednią, zindywidualizowaną dietę. Co więcej, Twój lekarz lub pielęgniarka mogą współpracować z Tobą, aby opracować plan żywieniowy, w celu zmiany diety.

 

Czy dieta cukrzycowa polega na przyjmowaniu posiłków o tej samej porze?

 

To kiedy i jak często należy jeść, zależy częściowo od przyjmowanego leku przeciwcukrzycowego. Na przykład, osoby, które stosują określony rodzaj insuliny lub przyjmują tabletki przeciwcukrzycowe zwiększające poziom insuliny, powinny codziennie jeść posiłki o tej samej porze. Pomaga to zapobiegać występowaniu niskiego poziomu cukru we krwi. Tabletki przeciwcukrzycowe, które zwiększają poziom insuliny to pochodne sulfonylomocznika.

 

Osoby, które używają pompy insulinowej, insuliny przed każdym posiłkiem lub pigułek poprawiających działanie insuliny (zwanych metforminą), nie zawsze muszą jeść posiłków o tej samej porze. U tych osób, istnieje mniejsze ryzyko spadku poziomu glukozy.

 

Dieta cukrzycowa – Jak zaplanować posiłki?

 

Nasz organizm rozkłada żywność którą jemy na węglowodany, białka i tłuszcze.

Planując posiłek, osoby chore na cukrzycę muszą zwrócić uwagę na:

 

Węglowodany

 

Węglowodany są cukrami, wykorzystywanymi przez nasz organizm jako źródło energii i mogą podnieść poziom cukru we krwi. Twój lekarz, pielęgniarka lub dietetyk poinformuje Cię, ile węglowodanów należy spożywać podczas każdego posiłku lub przekąski.

 

Pokarmy zawierające węglowodany obejmują:

 

  • Chleb, makaron i ryż,
  • Warzywa i owoce,
  • Produkty mleczne,
  • Żywność z dodatkiem cukru.

 

Najlepiej spożywać węglowodany z owoców, warzyw, produktów pełnoziarnistych i mleka o niskiej zawartości tłuszczu.

 

Białko

 

Twój lekarz, pielęgniarka lub dietetyk powie Ci, ile białka należy jeść każdego dnia. Aby dostarczyć organizmowi białka, najlepiej spożywać chude mięso, ryby, jajka, fasolę, groszek, produkty sojowe, orzechy i nasiona.

 

Tłuszcze

 

Rodzaj spożywanego tłuszczu jest ważniejszy niż jego ilość. Tłuszcze nasycone i trans, mogą zwiększać ryzyko problemów z sercem, takich jak zawał serca.

 

Żywność zawierająca tłuszcze nasycone to mięso, masło, ser i lody.

 

Produkty zawierające tłuszcze typu trans obejmują żywność przetworzoną, z częściowo utwardzonymi olejami na liście składników. Może to obejmować smażone potrawy, ciastka i ciasta kupione w sklepie.

 

Lepsze są tłuszcze jednonienasycone i wielonienasycone. Pokarmy zawierające tego rodzaju tłuszcze znajdziesz w rybach, awokado, oliwie z oliwek i orzechach.

 

Inne uwagi

 

Ludzie muszą codziennie spożywać określoną ilość kalorii, aby utrzymać tę samą wagę. Zapotrzebowanie kaloryczne jest różne u każdej osoby i zależy od wzrostu, wagi, rodzaju wykonywanej pracy i poziomu aktywności fizycznej. Aby sprawdzić czy Twoja waga jest w normie, oblicz swoje BMI. Możesz zrobić to w kalkulatorach znajdujących się w internecie. Osoby, które mają nadwagę i chcą schudnąć, muszą codziennie spożywać mniej kalorii, niż wynosi ich dzienne zapotrzebowanie.

 

Ważne jest także spożywanie pokarmów zawierających dużo błonnika, co może pomóc kontrolować poziom cukru we krwi.

 

Osoby z wysokim ciśnieniem krwi, nie powinny spożywać pokarmów zawierających dużo soli (zwanej także sodem). Osoby z wysokim ciśnieniem krwi, powinny jeść zdrową żywność, taką jak owoce, warzywa i niskotłuszczowe produkty mleczne. Przeczytaj więcej na temat diety niskosodowej.

 

Co więcej, wypicie więcej niż 1 drinka dziennie w przypadku kobiet lub 2 drinków dziennie w przypadku mężczyzn, może podnieść poziom cukru we krwi. Ponadto, napoje zawierające sok owocowy lub napoje gazowane, również mogą zwiększać poziom glukozy we krwi.

 

Dieta cukrzycowa – Co mogę zrobić, żeby schudnąć?

 

Jeśli chcesz schudnąć:

 

  • Staraj się ćwiczyć przez 30 minut dziennie przez większość dni w tygodniu. Niektóre osoby chore na cukrzycę, muszą zmienić dawkę leku przed rozpoczęciem ćwiczeń. Należy także sprawdzić poziom cukru we krwi, przed jak i po zakończonych ćwiczeniach,
  • Jedz mniej kalorii. Twój lekarz, pielęgniarka lub dietetyk mogą doradzić, ile kalorii należy spożywać każdego dnia, aby schudnąć. Dietetyk może ułożyć dokładny plan posiłków, dostosowany do Twoich potrzeb. Jeśli przejmujesz się swoją wagą, wymiarami lub sylwetką, porozmawiaj ze swoim lekarzem lub dietetykiem, którzy mogą pomóc Ci wdrożyć odpowiednie działania, mające na celu poprawę stanu zdrowia i samopoczucia.

 

Dieta cukrzycowa – Czy mogę jeść to samo co moja rodzina?

 

Tak. Nie musisz jeść specjalnych potraw, jeśli jesteś cukrzykiem. Ty i Twoja rodzina możecie jeść to samo. Zmiana diety polega głównie na jedzeniu zdrowej oraz niezbyt dużej ilości pożywienia.

 

Jakie są inne elementy leczenia cukrzycy?

 

Pozostałe elementy leczenia cukrzycy to:

 

  • Ćwiczenia,
  • Przyjmowanie leków.

 

Niektóre osoby chore na cukrzycę muszą się nauczyć, jak dostosować dietę i ćwiczenia do dawki leku. Na przykład, osoby używające insulinę, mogą wybrać dawkę insuliny, którą sami sobie podadzą. Aby dostosować odpowiednią dawkę, należy zwrócić uwagę na:

 

  • To co zamierzasz zjeść podczas następnego posiłku,
  • Ilość i intensywność ćwiczeń, które planujesz wykonać,
  • Poziom cukru we krwi.

 

Jeśli dieta i ćwiczenia nie są odpowiednio dopasowane do dawki leki, poziom cukru we krwi może być zbyt niski lub zbyt wysoki.

 

Dieta cukrzycowa a indeks glikemiczny

 

Indeks glikemiczny to wskaźnik, który informuje o tym, jak dany produkt wpływa na wzrost glukozy we krwi, w porównaniu do czystej glukozy.

 

Indeks glikemiczny możemy podzielić na:

 

  • Niski (< 55 ),
  • Średni (55-70),
  • Wysoki (> 70).

 

W przypadku osób z cukrzycą, należy spożywać głównie produkty o niskim oraz wysokim indeksie glikemicznym. Indeks glikemiczny jest zależny od zawartości białka, błonnika i tłuszczu.

 

Warto również zwrócić uwagę na spożycie cholesterolu, u osób które mają dodatkowe problemy z chorobami układu krążenia.

 

Dieta cukrzycowa a witaminy

 

Jeżeli stosujesz zdrową i urozmaiconą dietę cukrzycową, możliwe jest pokrycie zapotrzebowania na potrzebne witaminy. Jedyny wyjątek stanowi witamina D. Witaminę D można znaleźć na przykład w tłustych rybach morskich. Witaminę D można pozyskać także ze słońca. W miesiącach, w którym nie ma wystarczająco dużo słońca, należy przyjmować suplementy z witaminą D.

 

Jakie produkty powinna zawierać dieta cukrzycowa?

 

Pamiętaj, że najważniejsze jest, aby dieta była zdrowa i zawierała odpowiednie ilości witamin, składników odżywczych i mineralnych. Dieta powinna być również urozmaicona. Należy włączyć do diety produkty zbożowe, owoce, warzywa, nabiał, ryby, mięso i jajka. Ważne jest także regularne przyjmowanie płynów, aby utrzymać nawodnienie organizmy na odpowiednim poziomie.

 

Warto wybierać pełnoziarniste produkty zbożowe, takie jak chleb razowy, gruboziarniste kasze, brązowy ryż i makaron oraz musli bez dodatku cukru. Wybieraj raczej surowe warzywa i spożywaj je podczas każdego posiłku. Staraj się spożywać warzywa z niską ilością węglowodanów, takie jak: brokuły, kalafior, kapusta, pomidor, ogórek, papryka, sałata, szparagi, szpinak. Ze względu na dużą ilość cukrów prostych zawartych w owocach, należy je ograniczyć w diecie. Do owoców o niskim indeksie glikemicznym zaliczamy: borówki, grejpfrut, brzoskwinia, jabłka, gruszki, maliny, jeżyny, pomarańcza, porzeczki.

 

Produkty mleczne nie powinny przekraczać 2% tłuszczu. Warto wybierać chude mięsa, takie jak: kurczak, indyk, cielęcina, chuda wołowina. W kwestii ryb, warto wybierać ryby morskie, takie jak mintaj, morszczuk, dorsz czy flądra. Do deserów, które mogą przyjmować cukrzycy zaliczamy miedzy innymi: kisiel, galaretkę czy budyń. Warto korzystać z przypraw ziołowych czy korzennych.

dieta-cukrzycowa

Autor:

Redakcja - ZdalnaPrzychodnia.pl

Redakcja - ZdalnaPrzychodnia.pl

Potrzebujesz e-Recepty?

Wykup konsultację online z możliwością wystawienia e-recepty.
[]