Zdalna Przychodnia » Baza wiedzy » Dieta i witaminy » Dieta niskosodowa
Co to jest sód?
Sód jest pierwiastkiem chemicznym i głównym składnikiem soli kuchennej. Występuje również w wielu produktach spożywczych, a nawet w wodzie. Organizm potrzebuje bardzo małej ilości sodu do prawidłowej pracy, ale większość ludzi zjada znacznie więcej sodu, niż potrzebuje ich organizm. Przeczytaj artykuł, aby sprawdzić co to jest dieta niskosodowa.
Dieta niskosodowa – Kto powinien ograniczyć spożycie sodu?
Prawie każdy spożywa w swojej diecie zbyt wysokie ilości sodu. Przeciętny Amerykanin, codziennie przyjmuje 3400 miligramów sodu. Eksperci twierdzą, że większość ludzi nie powinna spożywać więcej niż 2300 miligramów dziennie. Zapytaj lekarza, ile sodu należy spożywać dziennie.
Dieta niskosodowa – Dlaczego warto ograniczyć spożycie sodu w diecie?
Zmniejszenie ilości spożywanego sodu, może przynieść wiele korzyści zdrowotnych, między innymi:
- Obniżyć ciśnienie krwi, co oznacza, że może pomóc zmniejszyć ryzyko udaru, zawału serca, uszkodzenia nerek i wielu innych problemów zdrowotnych,
- Zmniejszyć ilość płynów w organizmie, co oznacza, że serce nie musi tak ciężko pracować, aby przepompować dużo płynów,
- Spowodować, że nerki nie będą zbyt obciążone. Jest to szczególnie ważne u osób z chorobami nerek,
- Zredukować obrzęk kostek i brzucha, co może być niewygodne i utrudniać poruszanie się,
- Zmniejszyć ryzyko tworzenia się kamieni nerkowych,
- Pomóc w utrzymaniu mocnych kości.
Dieta niskosodowa – Które produkty zawierają najwięcej sodu?
Największą zawartość sodu posiada żywność przetworzona, która zwykle znajduje się w puszkach, pudełkach, słoikach i torbach. Tego typu produkty zazwyczaj zawierają dużo sodu, nawet jeśli nie smakują słono. W rzeczywistości, wiele słodkich potraw zawiera spore ilości sodu. Jedynym sposobem na upewnienie się, ile sodu zawiera dany produkt, jest sprawdzenie etykiety.
Oto kilka przykładów żywności, która często zawiera za dużo sodu:
- Zupy w puszkach,
- Mieszanki ryżu i makaronu,
- Sosy, dressingi i przyprawy (np. keczup i musztarda),
- Gotowe mrożonki,
- Delikatesy mięsne, hot dogi i sery,
- Żywność wędzona, peklowana lub marynowana,
- Posiłki w restauracji.
Dieta niskosodowa – Co zrobić, aby zredukować przyjmowane ilości sodu?
Wiele osób uważa, że unikanie solniczki i nie dodawanie soli do jedzenia oznacza, że stosują dietę niskosodową. To nie jest prawda. Nie stawianie solniczki na stole oraz nie dodawanie soli podczas gotowania pomoże tylko w małym stopniu. Prawie cały sód, który spożywasz, znajduje się już w żywności, którą kupujesz w sklepie spożywczym lub w restauracji.
Żywność przetworzona
Najważniejszą rzeczą, jaką możesz zrobić, aby zmniejszyć spożycie sodu, jest spożywanie mniej przetworzonej żywności. Oznacza to, że należy unikać większości produktów spożywczych sprzedawanych w puszkach, pudełkach, słoikach i torbach. Warto też rzadziej jeść w restauracjach.
Zamiast kupować gotową, przetworzoną żywność, kupuj świeże lub świeżo mrożone owoce i warzywa. Świeżo mrożona żywność to taka, która jest mrożona bez żadnych dodatków. Kupuj mięso i ryby, które są świeże, zamiast tych w puszkach lub sprzedawanych w sklepie delikatesowym. Mięso sprzedawane w delikatesach ma wysoką zawartość sodu. Następnie, spróbuj przygotowywać posiłki od podstaw w domu, używając tylko niskosodowych składników.
Jeśli musisz kupować żywność w puszkach lub w opakowaniach, wybierz taką, która jest oznaczona jako „bez sodu” lub z „bardzo niską zawartością sodu”. Możesz również wybierać żywność, która zawiera mniej niż 400 miligramów sodu w każdej porcji. Ilość sodu w każdej porcji jest podana na etykiecie żywieniowej, wydrukowanej na puszkach lub opakowaniach spożywczych.
Wprowadzanie zmian krok po kroku
Ponadto, wszelkie zmiany które wprowadzasz, wprowadzaj powoli. Wybierz jedną rzecz, którą zamierzasz wdrożyć i staraj się jej trzymać przed pewien okres. Jeśli ta zmiana zostanie zachowana, dodaj kolejną. Na przykład, jeśli zazwyczaj jesz zieloną fasolkę z puszki, spróbuj kupić świeżą lub świeżo mrożoną fasolkę szparagową i gotować ją w domu, bez dodawania soli. Jeśli to zadziała, postępuj tak dalej z innym produktem. Jeśli to nie zadziała, nie poddawaj się. Sprawdź, czy możesz w inny sposób ograniczyć spożycie sodu. Ważne jest, aby podejmować małe kroki i trzymać się zmian, które działają.
Jeśli jedzenie po prostu nie smakuje tak dobrze bez sodu, przede wszystkim daj sobie czas na wprowadzenie zmian. Twoje kubki smakowe mogą przyzwyczaić się do mniejszej ilości sodu, ale musisz dać im szansę na dostosowanie się. Wypróbuj także różnorodne przyprawy, takie jak zioła, sok z cytryny i ocet.
Nie używaj zamienników soli bez zgody lekarza lub dietetyka. Niektóre substytuty soli mogą być niebezpieczne dla zdrowia, zwłaszcza jeśli przyjmujesz określone leki.
Dieta niskosodowa – Co jeśli naprawdę lubię jeść poza domem?
Nie zaszkodzi, jeśli od czasu do czasu zjesz w restauracji. Staraj się wybierać miejsca, które oferują zdrowe posiłki. Lokale oferujące szybkie posiłki na wynos to przeważnie zły pomysł. Na przykład, typowy posiłek składający się z hamburgera i frytek z popularnej sieci fast-foodów zawiera około 1600 miligramów sodu. To więcej sodu, niż niektórzy ludzie powinni jeść w ciągu dnia.
Wybierając posiłek w restauracji:
- Zapytaj kelnera, czy posiłek może być przygotowany bez soli,
- Unikaj potraw z sosami lub dipami,
- Wybieraj zwykłe mięso z grilla lub ryby i warzywa gotowane na parze,
- Poproś o oliwę i ocet do sałatki zamiast sosu.
Dieta niskosodowa – Czy leki zawierają sód?
Tak, niektóre leki zawierają sód. Jeśli kupujesz leki, które możesz dostać bez recepty, sprawdź, ile zawierają sodu. Unikaj produktów zawierających „węglan sodu” lub „wodorowęglan sodu”, chyba że zaleci to lekarz. Wodorowęglan sodu to soda oczyszczona.
Przeczytaj więcej na temat wpływu diety na Twoje zdrowie.
Autor:
Redakcja - ZdalnaPrzychodnia.pl
Baza wiedzy
- Aktualności (2)
- Baza wiedzy (460)
- Alergia (23)
- Antykoncepcja (51)
- Choroby autoimmunologiczne (17)
- Choroby kości, stawów i mięśni (51)
- Osteoporoza (8)
- Choroby krwi (29)
- Choroby naczyń (17)
- Choroby noworodków i wieku dziecięcego (48)
- Choroby przewodu pokarmowego (9)
- Choroby reumatyczne (18)
- Choroby skóry (2)
- Choroby układu nerwowego (23)
- Choroby układu oddechowego (48)
- Ciąża (81)
- Karmienie piersią (10)
- Niepłodność (5)
- Poród (33)
- Dieta i witaminy (15)
- Kobiece sprawy (123)
- Choroby narządów płciowych (17)
- Cykl miesiączkowy (6)
- Endometrioza (3)
- Mięśniaki macicy (3)
- Piersi (3)
- Leki (11)
- Nowotwory (48)
- Rak jajnika (4)
- Rak piersi (9)
- Rak szyjki macicy (4)
- Rak trzonu macicy (2)
- Recepta online (1)
- e-Recepta (1)
- Suplementy (10)
- Zaburzenia gospodarki węglowodanowej (3)
- Bez Kategorii (6)
- Poradnik (14)